П

П'ятидесятниця. День Святої Тройці.

Після Вознесіння Христового наступив десятий день: це був п'ятдесятий день після Воскресіння Господнього. 

  Євреї відзначали велике свято П'ятидесятниці, влаштоване на згадку про отримання Синайського законодавства. Всі апостоли разом із Божою Матір'ю й іншими учнями Христовими одностайно перебували в Єрусалимській світлиці. Була третя година дня за єврейським часом, по нашому 9 година ранку. Раптом зробився шум із неба, ніби від сильного вітру, і наповнився ним увесь будинок, де перебували учні Христові. І з'явились вогнені язики і зупинились на кожному з них. Усі сповнились Духа Святого й почали прославляти Бога на різних мовах, яких не знали. Так Дух Святий за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогнених язиків, у знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам. 

  Здавна існує традиція прикрашати в цей день будинки й храми зеленими гілочками та квітами. Звичай цей успадкований від Старозавітньої Церкви, коли в день П'ятидесятниці будинки і синагоги прикрашалися зеленню на згадку про те, як при Синайській горі все квітло і зеленіло в день отримання Мойсеєм скрижалей закону.

 

В нашому храмі була відслужена Божественна Літургія, по закінченні якої, згідно уставу читались коліноприклонні молитви про дарування благодаті усім присутнім в храмі Духа Святого, Духа премудрості, Духа розуму, Духа страху Божого. Потім всі вийшли на подвір'я храму для освячення зілля.

Цьго дня, одному із паламарів Каракулі Сергію виповнилось 16 років. Настоятель храму, як його духовний наставник, привітав із цією знаменною датою побажавши йому здоров'я і благополуччя у подальшому його житті і незабувати ніколи про Бога і про храм в якому він духовно зростає, набираючись духовності.